Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009

Δράσεις και πρωτοβουλίες για την ζωή και το έργο του Πουριανού ταγματάρχη Δ. Γ. Κασλά, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το Δήμο Ζαγοράς

Στα πλαίσια δράσεων και πρωτοβουλιών του Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολου Παπατόλια , σχετικά με την ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων από τη Μαγνησίας θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2009 μια σειρά ενεργειών για την ζωή και του έργο του Πουριανού ταγματάρχη Δημητρίου Γ. Κασλά.
Ειδικότερα η Ν.Α.Μ. σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγοράς , προγραμματίζουν μετά από την λήψη σχετικών αποφάσεων , με την οικογένεια Κασλά στο προσεχές διάστημα:
α) την έκδοση λευκώματος για την ζωή και το έργο του Δημητρίου Κασλά με αποκορύφωμα την δράση του κατά την εαρινή επίθεση στο ύψωμα 731 την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πόλεμου,
β) την δημιουργία ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη της συμμετοχής του Πηλιορείτη ηρωικού Αξιωματικού, την ένδοξη περίοδο 40-41,
γ) ίδρυση φορέα με την επωνυμία “Κέντρο Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμικής Τεκμηρίωσης Δήμου Ζαγοράς «Δημήτριος Κασλάς»” (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) για την διαχείριση μόνιμου εκθεσιακού υλικού (Αρχείο Κασλά και λαογραφικό υλικό της οικογένειας Κασλά) στο Πουρί (παλαιό Δημοτικό Σχολείο Πουρίου).
Για τον λόγο αυτό ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας συναντήθηκε με την οικογένεια Κασλά και , συγκεκριμένα με τα εγγόνια του , με σκοπό να προωθηθούν οι παραπάνω στόχοι που βοηθούν ουσιαστικά την διάσωση και διάδοση του ανέκδοτου υλικού από το αρχείο Γ.Δ.Κασλάς. Μετά από την συνάντηση η οικογένεια Κασλά δεσμεύθηκε να παραχωρήσει το υλικό του αρχείου με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης σύμφωνα πάντα με την πρόταση του Νομάρχη καθώς και να εκδοθεί λεύκωμα και ψηφιακός δίσκος (ντοκιμαντέρ σε dvd) με τη ζωή και το έργο του Δ.Γ.Κασλά.

Στα πλαίσια των παραπάνω πρωτοβουλιών πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη , συνάντηση του Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολου Παπατόλια με τη Δήμαρχο Ζαγοράς κ. Αφροδίτη Τσαπράζη-Μανίνη παρουσία του Ειδικού Συμβούλου της Ν.Α.Μ. και υπευθύνου για την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του αρχείου , Αλέξανδρου Καπανιάρη.
Στην συνάντηση αυτή οριστικοποιήθηκε η συνεργασία της Ν.Α.Μ. με τον Δήμο Ζαγοράς , την οικογένεια Κασλά. Στη συνέχεια θα γίνει πρόταση για τη συμμετοχή και της Νομαρχίας Τρικάλων , η οποία σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα.

Ειδικότερα με χρονικό ορίζοντα έως τον Οκτώβριο του 2009 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί , με τον συντονισμό του Αλέξανδρου Καπανιάρη και του Συνεργάτη του Νομάρχη Νίκου Τσούκα , τα παρακάτω:

1. Το λεύκωμα για την ζωή και το έργο του Δημητρίου Κασλά με αποκορύφωμα την δράση του κατά την εαρινή επίθεση στο ύψωμα 731 την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πόλεμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιμέλεια και τεκμηρίωση του λευκώματος θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Καπανιάρης ο οποίος ασχολήθηκε κατά την διάρκεια μεταπτυχιακής διατριβής με το έργο της ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης του αρχείου. Το υλικό του λευκώματος περά από τα κείμενα τεκμηρίωσης του αρχείου , περιλαμβάνει φωτογραφίες, χάρτες, χειρόγραφα, Στρατιωτικές διαταγές, σημειώματα, ημερολόγιο, προσωπικά αντικείμενα κ.ά.

2. Το ντοκιμαντέρ για τον Γ Δ. Κασλά και την ένδοξη περίοδο 1940-41 , θα υλοποιήσει ο σκηνοθέτης Γεώργιος Λαγδάρης, γνωστός στην περιοχή της Μαγνησίας από αντίστοιχες συνεργασίες και παραγωγές με πολλούς φορείς του Νομού.

3. Δημιουργία φορέα με τίτλο , “Κέντρο Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμικής Τεκμηρίωσης Δήμου Ζαγοράς «Δημήτριος Γ. Κασλάς»” (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) για την διαχείριση μόνιμου εκθεσιακού υλικού (Αρχείο Κασλά και λαογραφικό υλικό της οικογένειας Κασλά) στο Πουρί (παλαιό Δημοτικό Σχολείο Πουρίου).

Ο Νομάρχης Μαγνησίας, Απόστολος Παπατόλιας αφού ευχαρίστησε τη Δήμαρχο Ζαγοράς κ. Αφροδίτη Τσαπράζη-Μανίνη καθώς και την οικογένεια Κασλά για την επικείμενη συνεργασία σημείωσε ότι άμεσα το θέμα θα πρέπει να έρθει στο Νομαρχιακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγοράς για λήψη σχετικών αποφάσεων. Παράλληλα δεσμεύθηκε να ορισθεί συνάντηση της Δημάρχου Ζαγοράς με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γεώργιο Σούρλα, γνωστό για τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες του στα ζητήματα του Ελληνοϊταλικού πολέμου , έτσι ώστε να διερευνηθεί πιθανή συμμετοχή και της Βουλής των Ελλήνων.
Τέλος , θα επιδιωχθεί επαφή με τον Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη για να συγκεκριμενοποιηθεί η μορφή συνεργασίας (λεύκωμα, ντοκιμαντέρ κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: