Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009

Η Νομαρχία και ο Δήμος Τρικάλων ζητούν ανέγερση μνημείου για τους ήρωες του 731 υψώματος


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων και ο Δήμος Τρικκαίων ζητούν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας την έγκριση για την ανέγερση μνημείου προς τιμή των πεσόντων του Υψώματος 731.
Υπενθυμίζεται ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε πραγματοποιήσει ένα οδοιπορικό - προσκύνημα στο Ύψωμα 731, με την συμμετοχή αρκετών φορέων του Νομού και της πόλης των Τρικάλων.
Η «τιτανομαχία» του Υψώματος 731 αποτελεί μοναδικό φαινόμενο ηρωισμού, αυταπάρνησης και αποτελεσματικότητας και είχε ως αποτέλεσμα να αποκρουστεί η «Εαρινή Επίθεση» του Μουσολίνι τον Μάρτιο του 1941 και να υποστεί την πρώτη ήττα του στην Ευρώπη ο «Άξονας», γεγονός που ανέβασε το ηθικό ολόκληρης της δοκιμαζόμενης Ευρώπης.
Την ημέρα της επίθεσης, Κυριακή 9 Μαρτίου του 1941 στην πρώτη γραμμή του μετώπου ευρίσκετο το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος Στρατού αποτελούμενο αποκλειστικά από στρατιώτες καταγόμενους από τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων με διοικητή τον Δημήτρη Κασλά.
Σκοπός του ιταλικού στρατού, ήταν να διασπάσει με την επίθεσή του στο Ύψωμα 731 την ελληνική αμυντική γραμμή και να ανοίξει έτσι το δρόμο προς την κοιλάδα Ντέσνιτσε - Κλεισούρας, οπότε θα κατέρρεε το ελληνικό κεντρικό μέτωπο και θα μπορούσαν τα Ιταλικά μηχανοκίνητα να προελάσουν προς τα Γιάννενα, με υπερκέραση των άλλων δύο ελληνικών μετώπων, του Βόρειου και του Νότιου.
Αλλά ο δρόμος δεν άνοιξε, γιατί δεν έπεσε το 731. Και δεν έπεσε χάρη στην ανδρεία, την αυταπάρνηση και την αποτελεσματικότητα με την οποία πολέμησαν οι υπερασπιστές του. Στο ύψωμα 731 νίκησαν οι ηθικές δυνάμεις των Ελλήνων έναντι των υλικών δυνάμεων των Ιταλών. Η πίστη στο δίκαιο του αγώνα, η διαφορά στην ικανότητα των Ελληνικών έναντι των Ιταλικών Διοικήσεων σε όλα τα κλιμάκια Διοικήσεως. Η σωστή εκπαίδευση των Ελλήνων οπλιτών, ιδίως στη χρήση της λόγχης και στον εκ του συστάδην αγώνα, αποτέλεσε το φόβητρο των Ιταλών. Η εφευρετικότητα των Θεσσαλών οπλιτών στην οργάνωση των θέσεων μάχης τους επέτρεψε την επιβίωση και τις λιγότερες απώλειες έναντι του Ιταλικού στρατεύματος.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων και ο Δήμος Τρικκαίων σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους ήρωες Τρικαλινούς του υψώματος 731 έχουν προγραμματίσει την ανέγερση Μνημείου (δίπλα στο υπάρχον, εντός του στρατοπέδου «Στρατηγού Καβράκου» στην πόλη μας επί του οποίου θα αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων στο Ύψωμα αυτό αλλά κι εκείνων που έδωσαν την ζωή τους στους πολέμους από το 1922 έως και το 1975.
Μάλιστα ζητούν μέσω υπομνήματος που απέστειλαν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη την έγκρισή του για να εκτελεστούν οι εργασίες ανέγερσής του. Στο υπόμνημα οι αυτοδιοικητικοί φορείς δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι προς τιμή των ηρώων μαχητών του Υψώματος 731 έχει καθιερωθεί με Προεδρικό Διάταγμα η 9η Μαρτίου ως δημόσια τοπική εορτή (χωρίς αργία) και η ανέγερση του μνημείου η οποία σημειωτέον θα γίνει με δαπάνες Νομαρχίας και Δήμου, κρίνεται από τους πολίτες όλου του νομού απολύτως αναγκαία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: