Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Αποκαλυπτήρια μνημείου για το Ύψωμα 731

Tην Κυριακή 16 Μαρτίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων Τρικαλινών μαχητών του Υψώματος 731 (Μάρτιος 1941) και του πολέμου 1940-41. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιφερειακή ενότητα Τρικάλων στο χώρο του μνημείου, που βρίσκεται στο 6o χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρικάλων-Καρδίτσας.

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία από Στρατιωτικό Τμήμα, δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου, ενώ μετά το τέλος της δοξολογίας θα εκφωνηθεί ομιλία μέσα στον Ιερό Ναό από τον κ.Θεόδωρο Νημά, δρα Ιστορίας με τίτλο «Η επική αντίσταση των Ελλήνων στο Υψωμα 731 και τα διδάγματα από αυτήν».

Στη συνέχεια, στις 11.30 το πρωί, θα ακολουθήσει η προσέλευση των επισήμων στο χώρο του μνημείου και η υποδοχή της Πολεμικής Σημαίας του 5ου Συντάγματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επιμνημόσυνη δέηση, που θα αναπεμφθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, χαιρετισμούς και ομιλίες προσκεκλημένων, αποκαλυπτήρια του μνημείου, προσκλητήριο νεκρών (με βολές από το τμήμα Απόδοσης Τιμών), κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και Εθνικός Ύμνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ύψωμα 731 στην Κλεισούρα, από τις 9 Μαρτίου 1941 μέχρι τις 13 του ίδιου μήνα οι στρατιώτες του 5ου Συντάγματος Πεζικού, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Τρικαλινοί, έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες νικηφόρες μάχες ενάντια στους Ιταλούς.

Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες.

ΠΗΓΗ: Eφ.Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: