Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

12o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Στην κόψη της Ιστορίας: ο ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς



Στο πρόγραμμα του φετινού 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα» εντάσσεται η συμμετοχή της ταινίας ντοκιμαντέρ των Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη «Στην κόψη της ιστορίας-ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς» η οποία επιλέχθηκε να προβληθεί στο ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαρτίου. Η επιλογή της ταινίας, που αποτελεί συμπαραγωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων και του Δήμου Ζαγοράς, στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εγγράφεται ως σημαντική διάκριση και επιτυχία για τους συντελεστές και τους παραγωγούς της, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι η κορυφαία διοργάνωση σε ό,τι έχει να κάνει με τις ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) στην Ελλάδα και μια από τις σημαντικότερες παρόμοιες διοργανώσεις σε διεθνές επίπεδο.
Οι προβολές της ταινίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Μαρτίου 15 :00 στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» και την Κυριακή 14 Μαρτίου 17:00 στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές». Την σκηνοθεσία συνυπογράφουν οι: Γιώργος Λάγδαρης - Κώστας Ανέστης, την έρευνα ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, την διεύθυνση φωτογραφίας ο Δημήτρης Κορδελάς, την μουσική ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, το μοντάζ η Αθανασία Ξαφάρα και την παραγωγή έχουν αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ο Δήμος Ζαγοράς και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων.
Η ταινία «Στην κόψη της ιστορίας-ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς» διηγείται την ηρωική και μαρτυρική πορεία της ζωής του Δημήτρη Κασλά που ξεκινά μαζί με τον 20ο αιώνα από το χωριό Πουρί του Πηλίου και συναντιέται έως τη δεκαετία του 60 σε σημεία «κλειδιά» με την σύγχρονη Ιστορία : Μικρά Ασία – πόλεμος του 40 – αντίσταση – μετεμφυλιακή Ελλάδα. Στην καρδιά της ταινίας υπάρχει μια διαφορετική ματιά στο «κρυμμένο» έπος του Μαρτίου 1941: ενώ οι τύχες του πολέμου έχουν πια κριθεί, μια τελευταία ηρωική αντίσταση προβάλλεται στο ύψωμα 731 απέναντι στην εαρινή επίθεση των Ιταλών. Επικεφαλής στον «καταραμένο λόφο» ο ταγματάρχης Κασλάς που κατορθώνει, μαζί με τους στερημένους και ταλαιπωρημένους στρατιώτες του από τα Τρίκαλα και τη Καρδίτσα, να κρατήσει το ύψωμα βάζοντας τη σφραγίδα του στην αποτυχία της ιταλικής εαρινής επίθεσης και κάνοντας τον Μουσολίνι που παρακολουθούσε τις εξελίξεις από πολύ κοντά να αποχωρήσει απογοητευμένος.
Μοναδικά ντοκουμέντα της ταινίας είναι οι ζωντανές μαρτυρίες των συμπολεμιστών του Δημ. Κασλά, 20χρονων παιδιών το 40-41 που δίνουν την αληθινή όψη ενός έπους που όμως δεν έπαψε να είναι ένας σκληρός, απάνθρωπος και αιματηρός πόλεμος. Η κάμερα περιπλανιέται στους πραγματικούς τόπους: στο ίδιο το ύψωμα 731 με φανερά 68 χρόνια μετά, τα σημάδια των βομβαρδισμών, στην Κλεισούρα, τους Βουλιαράτες, τον ορεινό όγκο της Τρεμπεσίνας. Η αφήγηση ζωντανεύει χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από φιλμ της εποχής, τους ήχους της μάχης, τα κείμενα και κυρίως το πλούσιο μοναδικό αρχείο που άφησε πίσω του ο ίδιος ο Δημ. Κασλάς. Αδιάλυτα δεμένη με τα μεγάλα γεγονότα των πολέμων η προσωπική ζωή του ήρωα της ταινίας περνάει μέσα από το αφηγηματικό νήμα χρωματίζοντας την ιστορία με τα έργα της ειρήνης : τη δημιουργία οικογένειας, τις δυσκολίες της καθημερινότητας και την καταγραφή των πολεμικών αναμνήσεων.

Πρόγραμμα Προβολών
TΩNIA MAPKETAKH: Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010 - 15:00
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 - 17:00

http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=8&page=876&SectionID=58&MovieID=468


Δεν υπάρχουν σχόλια: