Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008
Ξεπεράσαμε τις 4000 επισκέψεις... σας ευχαριστούμε !!!
Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008
Ψηφιοποίηση Αρχείου Κασλά: Αφιέρωμα στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
Αφιέρωμα του Κίτρινου Τύπου για το ύψωμα 731 και για τους ξεχασμένους ήρωες του 41
για τους ξεχασμένους ήρωες του 1941
Σήμερα την ελληνική νίκη στο ύψωμα 731, θυμίζει ένα υποτυπώδες … ηρώο, που στήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία. «Εδώ πρέπει να στηθεί ένα μνημείο αντάξιο των Θερμοπυλών» δήλωσε στη zougla.gr ο π.Νικόδημος Καρακασίνας, Έλληνας ιερέας στο Αργυρόκαστρο.
VIDEO 1: http://link.brightcove.com/services/link/bcpid1463312990/bctid1883561267
VIDEO 2: http://link.brightcove.com/services/link/bcpid1463312990/bctid1883548902
VIDEO 3: http://link.brightcove.com/services/link/bcpid1463312990/bctid1883577168
VIDEO 4: http://link.brightcove.com/services/link/bcpid1463312990/bctid1883561274
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008
Εφημερίδα Θεσσαλία: 26/10/2008 Η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην ανάδειξη μιας ηρωικής μορφής
Του
Αλέξανδρου Καπανιάρη*
Η μόνιμη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την βοήθειας της ψηφιακής αποτύπωσης δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και υποχρεώσεις αν θέλουμε να διασωθούν τα εναπομείναντα πολιτιστικά και ιστορικά τεκμήρια. Με την διαδικασία της ψηφιοποίησης μετατρέπουμε οποιοδήποτε αρχείο ή υλικό από αναλογική σε ψηφιακή μορφή. Ειδικότερα, η σάρωση, η ψηφιακή φωτογράφηση, η ψηφιακή επεξεργασία, η τεκμηρίωση, αποτελούν τη διαδικασία της ψηφιοποίησης. Απώτερος σκοπός της ψηφιοποίησης στο χώρο του πολιτισμού είναι η διάσωση, η διατήρηση και κατ’ επέκταση η ανάδειξη του υλικού.
Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις σε ζητήματα ψηφιοποίησης, καταγραφής και προβολής του εθνικού πολιτιστικού πλούτου μας. Για τη ορθή καταγραφή των αρχείων έχουν δημιουργηθεί στάνταρτ που εξασφαλίζουν τη μακροχρόνια διατήρηση του υλικού:
· με συστηματική μεθοδολογία ψηφιοποίησης αρχείων
· με κοινές μορφές καταγραφής δεδομένων
Συνεπώς με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών μπορούμε να δρομολογήσουμε δράσεις που αφορούν την διατήρηση και την ενίσχυση της ιστορίας, του πολιτισμού, και όλων των στοιχείων που διαμορφώνουν την επονομαζόμενη συλλογική και εξελισσόμενη μνήμη.
Ένα από τα σημαντικά αρχεία ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης είναι το αρχείο «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΣΛΑΣ. Πρόκειται για ανέκδοτο υλικό που αφορά ιστορικές περιόδους και γεγονότα που ξεκινούν από την Μικρασιατική εκστρατεία έως τον πόλεμο του 1941. Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου αναφέρεται στη δράση του ΙΙ Τάγματος του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων το οποίο υπερασπίστηκε το ύψωμα 731, όπου και κρίθηκε ουσιαστικά, ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Αναφορές επίσης υπάρχουν στα πρώτα χρόνια της ζωής του Δ. Γ. Κασλά τη περίοδο της εθνικής αντίστασης, τις διώξεις και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Το αρχείο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολιτικές και στρατιωτικές φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ χάρτες, αποφάσεις, διαταγές πολέμου, διάφορα χειρόγραφα, πολιτικά & στρατιωτικά έγγραφα, πρωτόκολλα, ταυτότητες, στρατιωτικά εγχειρίδια, προσωπικά αντικείμενα, και χωρίζεται στις παρακάτω ενότητες:
· ιστορικό του αρχείου
· τα πρώτα χρόνια
· η Μικρασιατική εκστρατεία
· ο πόλεμος του 1940-41
· Αλβανικό μέτωπο
· 731 ύψωμα – Η σημασία του υψώματος
· η πολεμική δράση του Δ. Γ. Κασλά
· χρονικό της εαρινής επίθεσης
· φωτογραφίες από το μέτωπο - Κλεισούρα
· χάρτες
· προσωπικά αντικείμενα
· προσκηνυματική επίσκεψη στο 731 ύψωμα
· η εθνική αντίσταση
· οι διώξεις και τα τελευταία χρόνια
Η εργασία με τίτλο «Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού: Η περίπτωση του αρχείου Δ. Γ. Κασλάς» αναφέρεται στις διαδικασίες και πρακτικές που ακολουθήθηκαν κατά την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της συλλογής του Δ. Γ. Κασλάς και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διπλωματικής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Ειδικότερα οι αρχικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σχετίζονται βασικά με την επιλογή της κατάλληλης μεθοδολογίας μετά την εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε.
Στο στάδιο υλοποίησης της εργασίας πραγματοποιήθηκε η ψηφιοποίηση: α) φωτογραφιών και έντυπων εγγράφων, β) ηχητικών ντοκουμέντων, γ) κινούμενης εικόνας (video), δ) κινητών αντικειμένων (τρισδιάστατη σάρωση).
Κατά το στάδιο της τεκμηρίωσης δημιουργήθηκαν, με έγκυρο και συστηματικό τρόπο, μετά την καταγραφή των τεκμηρίων, τα μεταδεδομένα της ψηφιοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο «Dublin Core» υλοποιώντας αντίστοιχα εφαρμογές απεικόνισης και ανάκτησης τους.
Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της συλλογής καθώς και προτάσεις-εφαρμογές για την ανάδειξη και προβολή του αρχείου αποτέλεσαν ένα ακόμα αντικείμενο της εργασίας.
Συμπερασματικά μέσω της παρούσης εργασίας επιτυγχάνεται η ανάλυση, σχεδίαση και υλοποίηση ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης αρχείων με ιστορικό-πολιτιστικό χαρακτήρα όπως το αρχείο Δ. Γ. Κασλάς.
Η υλοποίηση της ψηφιοποίησης του αρχείου «Δημήτριος Γ. Κασλάς» συνδέεται κυρίως με την ψηφιοποίηση εντύπων και φωτογραφιών. Ένα μικρότερο κομμάτι του αρχείου αφορά προσωπικά αντικείμενα, ηχητικές μαρτυρίες τρίτων προσώπων, φωτογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταγενέστερα και οπτικά ντοκουμέντα της νεώτερης εποχής. Για την υλοποίηση της ψηφιοποίησης του αρχείου ακολουθήθηκε ο οδηγός καλών πρακτικών ψηφιοποίησης και μακροπρόθεσμης διατήρησης πολιτιστικού περιεχομένου του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το υλικό του αρχείου «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΣΛΑΣ» υπήρξε ιδιοκτησία κ. Γιάννη Δ. Κασλά (γιος του Δ. Γ. Κασλά, ο οποίος απεβίωσε μετά το τέλος των εργασιών τεκμηρίωσης). Το υλικό συνοδεύεται από ιστορικά ντοκουμέντα και βιβλιογραφικές υποστηρικτικές πηγές μετά από έρευνα δυο ετών. Το εθνικής εμβέλειας υλικό του αρχείου είναι ανέκδοτο και δεν έχει δημοσιευτεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Το σημαντικό ζήτημα της τεκμηρίωσης του αρχείου επιλύθηκε έπειτα από την βοήθεια και τις υποδείξεις του ιδιοκτήτη του αρχείου ο οποίος υπήρξε βαθύτατος γνώστης του υλικού αλλά και των γεγονότων που σημάδευσαν τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους.
Η σκοπιμότητα του έργου ψηφιοποίησης
Η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του αρχείου Δ. Γ. Κασλάς παρουσιάζει εξαιρετικό ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον διότι αναφέρεται σε τέσσερις σημαντικές περιόδους που σημάδεψαν την νεώτερη Ελληνική ιστορία. Αυτές οι ιστορικές στιγμές είναι συνυφασμένες με τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, των Βαλκανικών Πολέμων, το έπος του 1940-41, την δράση του ΕΛ.Α.Σ., τον εμφύλιο και την μετέπειτα αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Το αρχείο Δ. Γ. Κασλάς διαπερνά τουλάχιστον τέσσερις ιστορικές περιόδους προσφέροντας για τις επόμενες γενιές (επιστήμονες, ερευνητές, ιστορικούς) υλικό για περαιτέρω διερεύνηση και μελέτη μέσα από πρότυπες πηγές εγγράφων, επιστολών, στρατιωτικών διαταγών, ημερολογίων, φωτογραφιών και άλλων ανέκδοτων ντοκουμέντων.
Το υλικό του αρχείου είναι μοναδικό, αδημοσίευτο στο μεγαλύτερο μέρος του με πηγές που φωτίζουν την στρατιωτική ιστορία της χώρας μας. Η σπανιότητα του αρχείου έγκειται κυρίως στην ανεξήγητη επιμονή και στο πλήθος των σημαντικών έντυπων τεκμηρίων που επιμελώς συνέλεξε, συντήρησε και επέστρεψε στην γενέτειρα του ο Δημήτριος Γ. Κασλάς. Ιδίως από την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου δεν σώζονται σήμερα τέτοιας έκτασης και σπουδαιότητας στρατιωτικά έντυπα με εξαίρεση το αρχείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ένα σημαντικό δε κομμάτι του φωτογραφικού υλικού για την ίδια περίοδο (Ελληνοϊταλικός πόλεμος) παραμένει μοναδικό και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός πως ο ίδιος ο Δημήτριος Γ. Κασλάς χρησιμοποιούσε την προσωπική του φωτογραφική μηχανή πολλές φορές κατά την διάρκεια των γεγονότων.
Συμπερασματικά η ψηφιοποίηση του αρχείου κρίθηκε ως αναγκαία διότι:
· αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατιωτικής ιστορίας της Ελλάδος
· αποτελεί συνδετικό υλικό για τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της νεώτερης Ελλάδος
· αποτελεί σημαντική πηγή για τα γεγονότα του Ελληνοϊταλικού πολέμου
· αποτελεί ανέκδοτο υλικό για τους επιστήμονες (ιστορικούς, ερευνητές)
· αποτελεί πρωταρχικό υλικό για εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Η ψηφιοποίηση του αρχείου κρίθηκε ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί ταχύτατα κυρίως για τους παρακάτω λόγους:
· το έντυπο υλικό στα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει σημαντικές φθορές
· η τεκμηρίωση του υλικού (περιγραφές φωτογραφιών και εγγράφων) θα παρουσιάσει περισσότερες δυσκολίες λόγω απώλειας ζωντανών μαρτυριών και περιγραφών των μεταδεδομένων
· το υλικό του αρχείου στο σύνολο του τα επόμενα χρόνια είναι πιθανόν να διαμοιραστεί σε πολλούς ιδιοκτήτες - κληρονόμους χάνοντας την ολότητα του
Η έκταση του υλικού
Μετά την έρευνα και τους προβληματισμούς που αφορούσαν την σκοπιμότητα της ψηφιοποίησης του αρχείου καθώς και την προκαταρτική έρευνα που ακολούθησε διεξήχθη η επίπονη αλλά ενδιαφέρουσα πρώτη ανίχνευση του υλικού συνολικά. Αναλυτικότερα εξετάσθηκε το σύνολο του υλικού έτσι ώστε να γίνει μια πρώτη κατηγοριοποίηση και να ανιχνευθεί το μέγεθος του αρχείου.
Σύμφωνα με αυτή την κατηγοριοποίηση του υλικού κατεγράφησαν τα παρακάτω:
έντυπα (στρατιωτικά και πολιτικά έγγραφα)
Τα έντυπα που αναλύονται στις παρακάτω βασικές υποκατηγορίες αφορούν όλη την στρατιωτική και πολιτική πορεία του Δ. Γ. Κασλά. Τα πολιτικά έγγραφα αφορούν μια σειρά αποδείξεων πληρωμών, προσκλητήριων, καρτών και διάφορα πολιτικά έντυπα που μάζευε και τακτοποιούσε προσωπικά ο ίδιος ο Δ. Γ. Κασλάς με καταπληκτική οργάνωση και επιμέλεια.
Τα στρατιωτικά έγγραφα ξεκινούν από την περίοδο της πρώιμης στρατιωτικής του καριέρας όταν το 1920 κατετάγη κληρωτός στη Λάρισα και στην συνέχεια (τέλη Ιουλίου) μεταβαίνει στη Σμύρνη, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η Μικρασιατική Εκστρατεία. Στην συνέχεια υπάρχουν έντυπα που αναφέρονται από τον Ιανουάριο του 1922 όπου συμμετείχε σε στρατιωτικές εξετάσεις και εισήχθη με επιτυχία στον ουλαμό Έφεδρων Αξιωματικών του Αφιόν Καραχισάρ (έδωσαν εξετάσεις 1200, επέτυχαν 225, σειρά επιτυχίας 97) έως την κατάρρευση του μετώπου όπου και συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τον Αύγουστο του 1922 μέχρι τον Απρίλιο του 1923.
Ο μεγάλος όγκος των εντύπων του αρχείου ξεκινά την περίοδο όπου μετά την επιστροφή του από την αιχμαλωσία και σε ηλικία 22 ετών ονομάζεται Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Πλήθος στρατιωτικών εγγράφων αναφέρεται στην πορεία του Δ. Γ. Κασλά από τον Μάρτιο του 1924 που κατατάσσεται στις τάξεις των μόνιμων αξιωματικών του Στρατού έως την εξαιρετική πορεία με σταθμό την περίοδο 1940 -1945.
Αν και υπήρξε δύσκολος ο διαχωρισμός των εντύπων σε κατηγορίες μπορούμε να διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες εντύπων:
α) έντυπο στρατιωτικό εκπαιδευτικό υλικό
· στρατιωτικά έντυπα εκπαίδευσης
· πρόχειρες στρατιωτικές σημειώσεις
· στρατιωτικά εγχειρίδια εκπαίδευσης
β) έντυπες στρατιωτικές διαταγές
· γενικές στρατιωτικές διαταγές – εγκύκλιοι
· έντυπα μεταθέσεων
· έντυπα φύλλα πορείας
γ) προσωπικά στρατιωτικά έγγραφα
· έντυπα προαγωγών
· έντυπα οικονομικών απολαβών (ενστάσεις κ.α.)
· στρατιωτικές ταυτότητες Δ. Γ. Κασλά
δ) προσωπικά έντυπα
· πολιτικές ταυτότητες Δ. Γ. Κασλά
· πολιτικές ταυτότητες συζύγου Μαρίας Κασλά
· προσωπικές στρατιωτικές κάρτες (Δ. Γ. Κασλά και συναδέλφων στρατιωτικών)
· προσκλητήριο γάμου
· διάφορες αποδείξεις
ε) στρατιωτικά έντυπα περιόδου 40-41
· στρατιωτικά έντυπα περιόδου 1940
· στρατιωτικά έγγραφα και διαταγές ως διοικητής ΙΙ Τάγματος του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων κατά την Εαρινή επίθεση (Μάρτιος 1941)
· ημερήσιες διαταγές κατά την εαρινή επίθεση
· προσωπικό στρατιωτικό ημερολόγιο
ζ) έντυπα μετά την εισβολή των Γερμανών
· ατομικό φύλλο πορείας
· πρωτόκολλα παράδοσης οπλισμού
η) έντυπα από την αντιστασιακή δράση
· διαταγές και έγγραφα από τον ΕΛΛ.Α.Σ.
· πρωτόκολλα παράδοσης οπλισμού
θ) Στρατιωτικοί χάρτες
· στρατιωτικοί χάρτες
· επιχειρησιακοί χάρτες
ι) Μπλοκ διαταγών
· ημερήσιες διαταγές σε μορφή μπλοκ από το ύψωμα 731
φωτογραφίες (πολιτικές – στρατιωτικές)
α) πολιτικές φωτογραφίες
· οικογενειακές φωτογραφίες
· προσωπικές φωτογραφίες από την γενέτειρα του
· φωτογραφίες γάμου
· φωτογραφίες από εκδρομές
· φωτογραφίες από εκδηλώσεις
β) στρατιωτικές φωτογραφίες από την Μικρασιατική Εκστρατεία
· αναμνηστικές φωτογραφίες από Σμύρνη
· στρατιωτικές φωτογραφίες εποχής
γ) φωτογραφίες από την στρατιωτική του καριέρα
· φωτογραφίες από τους βαλκανικούς πολέμους
· φωτογραφίες από τις περιοχές που υπηρέτησε ως μόνιμος αξιωματικός
· φωτογραφίες από στρατιωτικές εκδηλώσεις
δ) φωτογραφίες από το μέτωπο
· φωτογραφίες από Κλεισούρα
· φωτογραφίες – καρτ ποστάλ
· φωτογραφίες από το μέτωπο
ε) Μεταγενέστερες φωτογραφίες (Γιάννης Κασλάς)
· φωτογραφίες από το σπίτι του στα Τρίκαλα
· φωτογραφίες από το πατρικό σπίτι στο Πουρί
· φωτογραφίες από την προσκυνηματική εκδρομή στο ύψωμα 731
Ηχητικά αποσπάσματα από την δράση του στον ΕΛ.Α.Σ.
Μια σημαντική περίοδο της δράσης του Δ. Γ. Κασλά υπήρξε η συμμετοχή του στον ΕΛ.Α.Σ. ως διοικητής του 52ου συντάγματος της 13ης Μεραρχίας του ΕΛ.Α.Σ. Το υλικό που διασώθηκε για την περίοδο αυτή είναι σχεδόν ανύπαρκτο αν και ο Δ. Γ. Κασλάς υπήρξε άριστος συλλέκτης του προσωπικού του αρχείου. Μετά από έρευνες μηνών ηχογραφήθηκαν τα παρακάτω σημαντικά αποσπάσματα που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της δράσης του Δ. Γ.Κασλά στον ΕΛ.Α.Σ. και συμπληρώνουν ικανοποιητικά ένα μέρος του αρχείου για το οποίο δεν υπήρξαν στοιχεία.
αποσπάσματα σε μορφή video από την προσκυνηματική εκδρομή στο ύψωμα 731
Το 2004 μετά από πρωτοβουλία πανεπιστημιακών, φορέων και συλλόγων με την παρουσία εναπομεινάντων στρατιωτών πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική εκδρομή στο ύψωμα 731 όπου διεξήχθη η εαρινή επίθεση κατά των Ιταλών την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Κατά την διάρκεια της εκδρομής από τα Τρίκαλα (έδρα του ΙΙ Τάγματος του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων) έως το ύψωμα 731 πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα σε μορφή video, αποσπάσματα του οποίου ψηφιοποιήθηκαν για τις ανάγκες του αρχείου. Αναλυτικότερα τα αποσπάσματα αφορούν:
· Τρίλεπτα αποσπάσματα από την διαδρομή
· Τρίλεπτα αποσπάσματα από την εκδήλωση στο ύψωμα 731
· Τρίλεπτα αποσπάσματα από τις Βουλιανάτες
προσωπικά αντικείμενα
Τα προσωπικά αντικείμενα του Δ. Γ. Κασλά σώζονται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση μετά από τις άριστες επεμβάσεις του Γιάννη Κασλά. Από τα αντικείμενα αυτά κάποια φωτογραφήθηκαν και αλλά ψηφιοποιήθηκαν σε τρισδιάστατη μορφή. Τα προσωπικά του αντικείμενα αφορούν:
· φωτογραφική μηχανή εποχής Kodak
· χαρτοθήκη εκστρατείας
· ντιβανοκασέλα αρχείου Κασλά
· παράσημα Ιταλών αιχμαλώτων
· στρατιωτικές μπότες
· στρατιωτικό ξίφος και θήκη
· στρατιωτική χλαίνη
· προσωπικά παράσημα και βραβεία
· φορητό κρεβάτι εκστρατείας
· σέλα αλόγου
· κιάλια
* O Αλέξανδρος Καπανιάρης είναι Εκπαιδευτικό Πληροφορικής, Μηχανικός Πληροφορικής Τ.Ε. με μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα, Ειδικός Σύμβουλος της Ν.Α.Μ.
Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008
Συμμετοχή σε Διεθνές Συνέδριο στην Κύπρο: VSMM 2008 Digital Heritage: Our Hi-tech-STORY for the Future, October 20 – 26th, 2008, Cyprus
http://www.vsmm2008.org/
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008
Συμμετοχή σε Διεθνές Συνέδριο στην Κύπρο: VSMM 2008 Digital Heritage: Our Hi-tech-STORY for the Future, October 20 – 26th, 2008, Cyprus
October 20 – 26th, 2008, CyprusAmathus-Hotel Limassol
A. Kapaniaris, D. Economou, D. Charitos, “Digitization, Documentation and Dissemination of Dimitrios Kaslas Archive” in Proc. 14th International Conference on Virtual Systems and Multimedia, Digital Heritage: Our Hi-tech-STORY for the Future, Technologies to Document, Preserve, Communicate, and Prevent the Destruction of our Fragile Cultural Heritage, Limassol, Cyprus, 20-26 October, 2008.
Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης ….
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008
Ο Θεόδωρος Καλλίνος (Αμάρμπεης), διοικητής 16ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ μιλά για τον Δ.Γ.Κασλά
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008
Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008
Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008
Συμμετοχή στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ CIDOC 2008
Αλέξανδρος Καπανιάρης (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Ελλάδα), Δάφνη Οικονόμου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελλάδα)
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
15-18 Σεπτεμβρίου 2008
Δελτίο Τύπου
Το CIDOC είναι η διεθνής επιτροπή του ICOM, που ασχολείται με την τεκμηρίωση μουσειακών και αρχειακών συλλογών και στα συνέδριά της παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις και οι προβληματισμοί μουσείων απ’ όλο τον κόσμο σε ζητήματα χρήσης των νέων τεχνολογιών για την τεκμηρίωση και διαχείριση του πολιτισμικού πλούτου. Στόχος της επιτροπής είναι να παράγει και να προωθεί διεθνείς προδιαγραφές και πρότυπα τεκμηρίωσης και διαχείρισης των συλλογών μουσείων ή άλλων οργανισμών, οι οποίοι ασχολούνται με την καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς (πληροφορίες http://cidoc.mediahost.org/)
Το Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Τεκμηρίωσης της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων (ICOM) εστιάζει φέτος στην ψηφιακή επιμέλεια των πολιτιστικών αγαθών, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιμελητές, υπεύθυνους συλλογών, τεκμηριωτές, αρχειονόμους και ειδικούς στη μουσειακή πληροφορία να διερευνήσουν ένα ευρύτερο πεδίο θεωρίας, μεθοδολογιών, επαγγελματικής πρακτικής και τεχνολογικών θεμάτων που συνδέονται με την αξιολόγηση, την ψηφιοποίηση, τη διαχείριση, τη διατήρηση, την πρόσβαση και τη χρήση του ψηφιακού πολιτισμικού κεφαλαίου.
Το συνέδριο οργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και περιλαμβάνει 62 ομιλίες από 120 ομιλητές. Η γλώσσα του συνεδρίου είναι τα αγγλικά, αλλά στις περισσότερες συνεδρίες θα παρέχεται και ελληνική διερμηνεία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με θέματα που αφορούν στη συνεργασία μουσείων, αρχείων και βιβλιοθηκών, στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψηφιακή επιμέλεια και στη βελτίωση της ποιότητας, της διαθεσιμότητας και της μακρόβιας χρήσης του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος.
Οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14/9, στην αγγλική γλώσσα, και αφορούν στο εννοιολογικό μοντέλο αναφοράς και διεθνές πρότυπο CRM, στη χρήση της γλώσσας XSLT για τη μετατροπή πηγών πληροφόρησης σε XML, στη μουσειακή τεκμηρίωση από μία διεπιστημονική προσέγγιση και στο βρετανικό πρότυπο μουσειολογικής τεκμηρίωσης SPECTRUM.
Επίσης θα έχουν την ευκαιρία, στη διάρκεια του συνεδρίου να παρακολουθήσουν, στην αγγλική γλώσσα, τη δραστηριότητα των ομάδων εργασίας του CIDOC, που είναι οι ακόλουθες:
- Ομάδα Εργασίας για τους Αρχαιολογικούς Χώρους,
- Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος για το Εννοιολογικό Μοντέλο Αναφοράς,
- Ομάδα Εργασίας Συν-αναφοράς,
- Ομάδα Εργασίας για Πρότυπα Τεκμηρίωσης,
- Ομάδα Εργασίας για την Ψηφιακή Διατήρηση,
- Ομάδα Εργασίας για τις Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στην Τεκμηρίωση,
- Ομάδα Εργασίας για τα Πολυμέσα
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται επίσης επισκέψεις σε μουσεία, μουσική εκδήλωση, μεσημεριανές και βραδινές δεξιώσεις. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα διατίθενται σε CD-ROM, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους είναι προσβάσιμο και στον διαδικτυακό τόπο του συνεδρίου, http://www.cidoc2008.gr/
Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008
Πραγματοποίηθηκε η παρουσίαση της διατριβής για το αρχείο Δ.Γ.Κασλάς !
Ειδικότερα οι αρχικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σχετίζονται βασικά με την επιλογή της κατάλληλης μεθοδολογίας μετά την εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε.
Στο στάδιο υλοποίησης της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε η ψηφιοποίηση: α) φωτογραφιών και έντυπων εγγράφων, β) ηχητικών ντοκουμέντων, γ) κινούμενης εικόνας (video), δ) κινητών αντικειμένων (τρισδιάστατη σάρωση).
Κατά το στάδιο της τεκμηρίωσης δημιουργήθηκαν, με έγκυρο και συστηματικό τρόπο, μετά την καταγραφή των τεκμηρίων, τα μεταδεδομένα της ψηφιοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο «Dublin Core» υλοποιώντας αντίστοιχα εφαρμογές απεικόνισης και ανάκτησης τους.
Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της συλλογής καθώς και προτάσεις-εφαρμογές για την ανάδειξη και προβολή του αρχείου αποτέλεσαν ένα ακόμα αντικείμενο της διατριβής.
Συμπερασματικά μέσω της παρούσης διατριβής επιτυγχάνεται η ανάλυση, σχεδίαση και υλοποίηση ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης αρχείων με ιστορικό-πολιτιστικό χαρακτήρα όπως το αρχείο Δ. Γ. Κασλάς.
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008
Τρισδιάστατη Ψηφιοποίηση (3D scanning) αντικειμένων του Αρχείου Δ.Γ.ΚΑΣΛΑΣ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΣΛΑΣ»
Σάββατο 5 Απριλίου 2008
Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008
Η σχέση του Συνταγματάρχη Ν. Γεωργούλα με τον Δ. Γ. Κασλά
Η σχέση του Συνταγματάρχη Ν. Γεωργούλα με τον Δ. Γ. Κασλά μέσα από το βιβλίο «Δρομολόγιο της Νέας Ιωνίας» του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά «ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» (έκδοση Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ΙΩΝΕΣ, 2006)
Στρατόπεδο Συνταγματάρχη Γεωργούλα
Στην «καρδιά» της Νέας Ιωνίας βρίσκεται η έκταση του Στρατοπέδου Συνταγματάρχη Γεωργούλα». Στο στρατόπεδο δόθηκε τιμητικά το όνομα του ηρωικού Συνταγματάρχη Πεζικού Νικόλαου Γεωργούλα, που η οικογένειά του κατοικούσε στο Βόλο. Ο Συνταγματάρχης Νικ. Γεωργούλας γεννήθηκε στο χωριό Ρεντίνα της Καρδίτσας το 1896. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Βόλο. Συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922),κατά την οποία τραυματίστηκε.Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940, βρήκε το Συνταγματάρχη Νικ. Γεωργούλα Διοικητή του 5ου Συντάγματος Πεζικού με το οποίο συμμετείχε και διακρίθηκε σε όλες τις επιχειρήσεις της περιόδου εκείνης μέχρι τη συνθηκολόγηση, όχι από το επίσημο ελληνικό κράτος, αλλά από το στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου (23 Απριλίου 1941).
Εδώ πρέπει να υπογραμμισθεί ότι το 5ο Σ.Π. ήταν αυτό, που απέκρουσε την αιχμή της «εαρινής επίθεσης» των Ιταλών (9-25 Μαρτίου 1941), που διηύθυνε ο ίδιος ο Μουσολίνι. Αξίζει εδώ ν’ αναφερθεί ότι στο Σύνταγμα αυτό υπηρετούσε και ο ηρωικός Ταγματάρχης από το Πουρί της Ζαγοράς Δημήτριος Γ. Κασλάς, ο οποίος με το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος (2/5), ως διοικητής του, υπερασπίστηκε το θρυλικό ύψωμα 731, που εκεί επάνω γράφτηκαν ηρωικές σελίδες ανδρείας και δόξας των Ελλήνων στρατιωτών. Το όνομα του αιματοβαμμένου αυτού υψώματος 731 χαράχτηκε με χρυσά γράμματα στο Μνημείο του ΄Αγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα.
Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008
Μήνυμα του Χαράλαμπου Βόγια για την δράση του Δ. Γ .Κασλά στον ΕΛΛΑΣ
Κατ'αρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ιστιοσελίδα που δημιουργήσατε για τον Ταγματάρχη Κασλά και μου δώσατε την ευκαιρία
να μάθω για τον ίδιο και την δράση του. Από καιρό έψαχνα να βρω κάποιες πληροφορίες.
Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008
Καλό ταξίδι μπάρμπα Γιάννη !!!
Μπαρμπαγιάννη θα τα τελειώσουμε όλα μην ανησυχείς ... όλα όπως εσύ ήθελες ... και θα μας κοιτάζεις όλο χαρά γι'αυτό που ήθελες πάντα να κάνεις ... και δεν πρόφτασες !!!
Καλό ταξίδι ... μένω συγκλονισμένος ... με ευτυχισμένες στιγμές που μοιραστήκαμε μέσα από ένα κοινό όραμα ...
Αλέξανδρος Γ. ΚαπανιάρηςΠαρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΣΛΑ
Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης
kapaniaris@yahoo.gr
Καθηγητής Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ε.Α.Π. - Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών -
Γραφικές Τέχνες - Πολυμέσα
Η παρούσα εργασία διεξάγεται στα πλαίσια μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών – Γραφικές Τέχνες Πολυμέσα με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Δρ. Δάφνη Οικονόμου, Σύμβουλο του Ε.Α.Π. και Λέκτορα του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.
Βασικός σκοπός της ψηφιοποίησης του Αρχείου «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΣΛΑΣ» είναι να διασωθεί ένα σημαντικό ανέκδοτο πολιτιστικό & ιστορικό υλικό που εστιάζει κυρίως στην περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1941. Ένας άλλος επίσης σημαντικός σκοπός της ψηφιοποίησης του αρχείου είναι να τεκμηριωθεί και να διαδοθεί σ΄ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό με απώτερο στόχο να συμπληρωθεί με περισσότερες πληροφορίες και ντοκουμέντα αποτελώντας συνολικά ένα βασικό ιστορικό εργαλείο για το πόλεμο του 1941. Το υλικό του αρχείου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολιτικές και στρατιωτικές φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, χάρτες, αποφάσεις, διαταγές πολέμου, διάφορα χειρόγραφα, πολιτικά & στρατιωτικά έγγραφα, πρωτόκολλα, ταυτότητες, στρατιωτικά εγχειρίδια, προσωπικά αντικείμενα, νεώτερες φωτογραφίες, video, ηχητικά αποσπάσματα νεώτερων περιγραφών.
Η παρούσα εργασία θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια: α) Επιλογή περιεχομένου – Ψηφιοποίηση, β) Τεκμηρίωση αρχείου, γ) Προετοιμασία υλικού για δημιουργία δικτυακής πολυμεσικής εφαρμογής. Η δομή του ψηφιοποιημένου υλικού αποτελείται από τα παρακάτω μέρη: α) Ιστορικό του αρχείου, β) Τα πρώτα χρόνια, γ) Η μικρασιατική εκστρατεία, δ) Ο πόλεμος του 40, ε) Η Εθνική αντίσταση, ζ) Οι διώξεις και τα τελευταία χρόνια.
· ιστορικό του αρχείου
· τα πρώτα χρόνια
· η Μικρασιατική εκστρατεία
· ο πόλεμος του 1940-41
· Αλβανικό μέτωπο
· 731 ύψωμα – Η σημασία του υψώματος
· η πολεμική δράση του ΙΙ Τάγματος του 5ου
· χρονικό της εαρινής επίθεσης
· φωτογραφίες από το μέτωπο - Κλεισούρα
· χάρτες
· προσωπικά αντικείμενα
· προσκηνυματική επίσκεψη στο 731 ύψωμα
· η εθνική αντίσταση
· οι διώξεις και τα τελευταία χρόνια
Το έπος και η ντροπή
Ύστερα από την άρση του εμπολέμου με την Αλβανία τα ερωτήματά μου είναι: Αυτή πρέπει να είναι η μοίρα αυτών που έπεσαν για την πατρίδα ως ευγνωμονούσα για τη θυσία τους;
ΜΠΟΥΚΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΥΨΩΜΑ 731 (ΜΕΤΑΞΥ ΑΩΟΥ ΚΑΙ ΑΨΟΥ) -
«Επί των θέσεών σας αμυνθήτε μέχρις εσχάτων, Η Πατρίς, η Ανωτάτη Διοίκησις απαιτεί να κρατήσητε ψηλά την τιμήν των όπλων».
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΣΛΑΣ (ΠΟΥΡΙ ΖΑΓΟΡΑΣ) ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΙΙ (2ου) ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 5 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ:
« ότιδήποτε και αν συμβή δεν θα εγκαταλείψωμεν το 731 και έχω πεποίθησιν ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί...».
© Copyright Ψηφιοποίησης Αρχείου Δ. Γ. Κασλάς – Αλέξανδρος Καπανιάρης
ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940-41 - Ο τιτάνιος αγώνας στο ύψωμα 731 μέσα από το ημερολόγιο του Ταξίαρχου Δημήτρη Κασλά
Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2006
ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940-41Ο τιτάνιος αγώνας στο ύψωμα 731 μέσα από το ημερολόγιο του Ταξίαρχου Δημήτρη Κασλά
Του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά
ΘΕΣΣΑΛΙΑ - Η Μικρασιατική Καταστροφή από το ημερολόγιο του Ταξίαρχου Δημ. Κασλά
Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2006
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ - «Ο ήρωας πατέρας μου....»
ΕΡΕΥΝΑ: Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων που ντρόπιασε τον Μουσολίνι!
Στις 06:00 αρχίζει η Ιταλική Εαρινή Επίθεση. Ξαφνικά όλος ο τομέας της Ι ΜΠ συγκλονίζεται από ορυμαγδό εκρήξεων βλημάτων ΠΒ παντός διαμετρήματος και βαρέων όλμων. Η διάταξη της Μεραρχίας βάλλεται σε όλο το πλάτος και βάθος. Υπολογίζεται ότι βάλλει ένα πυροβόλο ανά μέτρο μετώπου. Tα πάντα ανασκάπτονται.
Με το ξημέρωμα στα 400 ΠΒ και τους 300 περίπου βαρείς όλμους προστίθενται και τα πυρά της Ιταλικής Αεροπορίας (περίπου 190 Α/Φ στον Κεντρικό Τομέα). Κάποιο σμήνος διοικεί ο ίδιος ο Τσιάνο.
"Στις 09:00 αρχίζει η κανονική επίθεση κατά του υψ. 731 και του Μπρέγκου-Ράπιτ. Το ιταλικό ΠΖ προχωρεί με την ΑΥ του ΠΒ του, βέβαιο ότι, στα υψώματα αυτά, που τ' ανασκάλεψε με νύχια πυρωμένα το πνεύμα της οργής, δεν θ' ανάσαινε πια ψυχή ζωντανή.
Με την άρση των ιταλικών πυρών ΠΒ της ΑΥ, τους παραλαμβάνουν τα πυρά ανασχέσεως του ελληνικού ΠΒ και τους αποδεκατίζουν. Όμως παρά τις μεγάλες απώλειες διέρχονται τον φραγμό και προχωρούν. Και τότε έγινε το θαύμα. Μέσα απ' τα χώματα, τις πέτρες, τα κομματιασμένα συρματοπλέγματα, τους ξεκοιλιασμένους γαιόσακους, αναδεύτηκαν ανθρώπινα όντα, σαν να βρικολάκιαζαν, ανασηκώθηκαν, έσφιξαν στο μάγουλο το όπλο, σημάδεψαν, έριξαν στο ψαχνό. Τα ελληνικά πολυβόλα με το βαρύ τους κροτάλισμα γάζωναν τον αέρα. Οι Ιταλοί αιφνιδιάζονται, καθηλώνονται. Οι ελάχιστοι επιζώντες Έλληνες, την κατάλληλη στιγμή εξέρχονται των κατεστραμμένων χαρακωμάτων τους και με εφ' όπλου λόγχη και την κραυγή "ΑΕΡΑ" αντεπιτίθενται. Οι Ιταλοί ανατρέπονται και υποχωρούν προς την αρχική γραμμή εξορμήσεώς τους, καταδιωκόμενοι, αρχικά από τους μαχητές και στη συνέχεια από τα πυρά του ελληνικού ΠΒ.
Απέτυχαν παταγωδώς...
Τελικά οι Ιταλοί δεν πέρασαν από το ύψ. 731 και η επίθεσή τους εκφυλίστηκε. Ο αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Διοικήσεως και των μαχητών του, σε ειδική για τους αγώνες στο ύψ. 731 διαταγή του, αναφέρει μεταξύ άλλων: "... Η προσπάθεια, την οποίαν καταβάλλει εναντίον σας ο εχθρός, δεν σας εκλόνισε, σας έδωσε μία νέα αφορμή να αποδείξητε, δια πολλοστήν φοράν, τας λαμπράς αρετάς σας και προπαντός την πίστην σας επί το δίκαιον τον αγώνος σας... Η μάχη αυτή, την οποίαν νικηφόρως διεξαγάγατε, σας εκάλυψε με δάφνας δόξης άφθαστου... Ολόκληρος ο Στρατός μας, τον οποίον Σεις τόσο λαμπρά αντιπροσωπεύετε και εις την ιστορίαν του οποίου προσθέσατε νέας ένδοξους σελίδας, σας παρακολουθεί και σας θαυμάζει. Σας απευθύνω τα πλέον θερμά συγχαρητήρια. Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός".