ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (Τοπική εφημερίδα του Βόλου)
«Ο ήρωας πατέρας μου....»28/10/2007, Επιμέλεια: Γλυκερία Υδραίου, Αρ. Φύλλου: 605
Αφιέρωμα τιμής σε έναν ήρωα του ελληνοϊταλικού πολέμου, ο οποίος πρόταξε με γενναιότητα τα στήθη ενάντια στα στίφη των εχθρών, είναι η σημερινή αναφορά στο πρόσωπο και την ανεκτίμητη προσφορά του αείμνηστου Δημητρίου Κασλά. Στο ύψωμα 731 γράφηκε η πιο λαμπρή σελίδα της περιόδου 40-41, η περίφημη εαρινή επίθεση, που άλλαξε κυριολεκτικά τον ρουν της ιστορίας. Ο ήρωας Δημήτρης Κασλάς, επικεφαλής του ΙΙ Τάγματος του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων, υπερασπίστηκε με γενναιότητα το ύψωμα 731, όπου συνετρίβησαν οι πάνοπλες Μεραρχίες του Μουσολίνι και κρίθηκε ουσιαστικά, ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Η περίφημη Εαρινή επίθεση, που διήρκεσε επί μακρόν, από τις 9 έως τις 25 Μαρτίου του 1941, καταγράφηκε στην νεότερη ιστορία ως “νέες Θερμοπύλες”, έχει δε γραφεί και Θούριος, εις ανάμνηση της εν λόγω “τιτανομαχίας”. “Η μεγάλη επίθεση έγινε στις 9 Μαρτίου του 1941 κι ο πατέρας μου ήταν επικεφαλής του τάγματος το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια ολόκληρη μεραρχία πάνω στο ύψωμα 731, αναφέρει ο Γιάννης Κασλάς. Ο πατέρας μου δεν μιλούσε καθόλου για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, αλλά έχει καταγραφεί ιστορικά η κρισιμότητα και η σημασία αυτής της μάχης, την οποία παρακολουθούσε μάλιστα κι ο ίδιος ο Μουσολίνι από το αντίπαλο στρατόπεδο”. Οι Έλληνες “χρησιμοποιούσαν όλμους και πολεμοφόδια που έπαιρναν από τους Ιταλούς, πολεμώντας με θάρρος, συνεχίζει ο κ. Κασλάς. Οι πέντε πρώτες μέρες, προσθέτει, ήταν οι κρισιμότερες και ιδιαίτερα την πρώτη μέρα, οι Ιταλοί επιτίθονταν κατά κύματα αλλά οι δικοί μας, παρά το ανηλεές σφυροκόπημα, τους αντιμετώπισαν με θάρρος. Δεν περιγράφονται οι στιγμές εποποιΐας που γράφτηκαν στο ύψωμα 731” αφηγείται με έντονη συγκίνηση ο κ. Κασλάς και προσθέτει “φανταστείτε ότι ένα τάγμα αντιμετώπισε με γενναιότητα την Μεραρχία Πούλιε, καθώς και δεκάδες αεροπλάνα και πολυβόλα, χωρίς να καμφθεί το ηθικό των Ελλήνων, οι οποίοι προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στον εχθρό”. Το ύψωμα 731 βρίσκεται 20 χιλιόμετρα πάνω από την Κλεισούρα, στο κέντρο της διάταξης του ελληνικού στρατού που μάχονταν “υπέρ πίστεως και πατρίδος” για την προάσπιση των ελληνικών ιδεωδών και θεωρούνταν σημείο κλειδί από τους Ιταλούς, προκειμένου να εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος. Το Τάγμα του εκ Πουρίου καταγόμενου, Δημήτρη Κασλά παρέμεινε ακλόνητο στην θέση του, πιστό στην εντολή “επί των θέσεών σας θ αμυνθείτε μέχρις εσχάτων, η Πατρίς, η Ανωτάτη Δ/σις απαιτεί να κρατήσετε ψηλά την τιμήν των όπλων”. Οι στρατιώτες ονόμασαν το ιστορικό πλέον ύψωμα 731 “Γολγοθά”, διότι ενώ ήταν σκεπασμένο με δένδρα, μετά το τέλος της πολεμικής αναμέτρησης, άλλαξε η μορφολογία του και το ύψος του μειώθηκε κατά 5 μέτρα. Οπως έχει γραφεί, μάλιστα, στην ιστορία, σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν ρίφθηκαν τόσα πυρομαχικά, όσα στο ύψωμα 731. Μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν οι Ιταλοί στο συγκεκριμένο σημείο, ο Χίτλερ πήρε την απόφαση να επιτεθεί στην Ελλάδα.
Το χρονικό της εποποιΐας
Το σχέδιο των Ιταλών να “σπάσουν” την άμυνα των μαχητών του υψώματος 731 δεν υλοποιήθηκε ποτέ, διότι “άπαντες λαβόντες μέρος εις τας επιχειρήσεις του Αλβανικού Μετώπου επιδείξαντο ηρωϊσμόν, αυτοθυσίαν, συμβάλοντες ούτω εις την επιτυχή έκβασιν τούτων”. Ο Δαβίδ, πρόταξε τα στήθη στον Γολιάθ κι όπως αφηγείται ο γιος του ήρωα “400 πυροβόλα έβαλλαν πάνω στο ύψωμα, που κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε κι άλλαξε, έκτοτε, μορφολογία”. Ο Μουσολίνι βρίσκονταν απέναντι σε απόσταση 6 χιλιομέτρων περίπου και παρακολουθούσε την εξέλιξη της πολεμικής αναμέτρησης στο συγκεκριμένο σημείο, που θεωρούνταν νευραλγικής σημασίας από τους Ιταλούς, προκειμένου να “σπάσουν” την ελληνική άμυνα και να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. “Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ, υπογραμμίζει με έκδηλη υπερηφάνεια αλλά και συγκίνηση ο Γιάννης Κασλάς. Ο πατέρας μου, συνεχίζει ο ίδιος, ήταν από τους λίγους που γύρισαν από το ύψωμα 731. Οσο ζούσε όμως, δεν έλεγε τίποτε για την δράση του, γιατί είχε απογοητευθεί. Μετά από όλες τις ταλαιπωρίες που πέρασε πολεμώντας στην Μικρά Ασία, απ όπου γύρισε τυφλός από τις κακουχίες, κατόπιν στο Αλβανικό και αργότερα στην Εθνική Αντίσταση όπου ήταν Διοικητής στο 52 Σύνταγμα στο Λιανοκλάδι, όταν τελείωσε η αντίσταση, τον έστειλαν εξορία Κι ήταν πάρα πολύ στεναχωρημένος, γιατί δεν του αναγνώρισαν τίποτα. Είχε προτάσεις για προαγωγή επ ανδραγαθία τις οποίες όμως, δεν υλοποίησαν ποτέ ” επισημαίνει ο κ. Κασλάς. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον πατέρα του “απλό και πολύ ηθικό άνθρωπο” που “δεν έλεγε ποτέ αυτά που έκανε για την πατρίδα”. “Δεν τον άκουσα ποτέ να παραπονιέται αλλά ήταν στεναχωρημένος. Τον θυμάμαι μόνιμα να είναι στεναχωρημένος” επαναλαμβάνει με έμφαση. Ο Δημήτρης Κασλάς, ο οποίος έδωσε γενναίο “παρών” σε όλες τις μεγάλες μάχες αλλά και στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, προήχθη μετά θάνατον, τιμής ένεκεν, σε ταξίαρχο, ενώ του έχουν απονεμηθεί Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως, Αργυρούς Σταυρός του Β’ Τάγματος, Μετάλλειον στρατιωτικής αξίας Δ’ τάξεως. Η ανδρεία του Ταγματάρχη, εν καιρώ Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Δημήτρη Κασλά, έχει αποτυπωθεί στην γραπτή διαταγή που εξέδωσε ο ίδιος στις 9 το πρωί της 9ης Μαρτίου 1941 “επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Εμψυχώσατε άνδρας σας και τονώσατε το ηθικόν των. Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας”.
“Εφυγε” πικραμένος
Το μνημείο που έχει τοποθετηθεί στο ύψωμα 731 με πρωτοβουλία Βορειοηπειρωτών, αποτελεί έκφραση τιμής στους ήρωες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, οι οποίοι κατάθεσαν την ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας. Ο Δημήτρης Κασλάς, ο οποίος μετά την απελευθέρωση οδηγήθηκε στην οδό της εξορίας, αντί να του αποδοθούν οι δέουσες τιμές, “έφυγε” στις 22 Φεβρουαρίου του 1966, από καρδιακό επεισόδιο. “Ο πατέρας μου παρασημοφορήθηκε μεν, αλλά δεν πήρε αυτό που του άξιζε κι έφυγε πικραμένος, γιατί δεν απόλαυσε τίποτα. Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που άφησε όμως σε μένα και τον αδελφό μου Γιώργο, είναι αυτά που έκανε, είναι οι αγώνες του για την παρτίδα, υπογραμμίζει δακρυσμένος ο κ. Κασλάς. Εκανε πολλές θυσίες για την πατρίδα, ήταν παρών σε όλους τους πολέμους, ποτέ δεν φοβήθηκε και μάλιστα το τάγμα του, ήταν το μόνο που γύρισε συντεταγμένο και παρέδωσε το οπλισμό του. Τα υπόλοιπα διαλύθηκαν στην σύμπτυξη” καταλήγει ο κ. Κασλάς. Οδηγός ζωής ήταν για τον ήρωα του 731 “η αγάπη για την πατρίδα” έστω κι αν η ανταπόδοση τιμής, γράφηκε με εξορίες. Ο Δήμος Καρδίτσας εξέδωσε πέρυσι ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στον Πλαστήρα και τον Δημήτριο Κασλά, τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πουρί, γενέτειρα του ήρωα, ενώ τα προσωπικά του αντικείμενα, που φυλάττουν ως κόρη οφθαλμού τα παιδιά του, παρουσιάστηκαν σε έκθεση που διοργάνωσε η Ενωση Εφέδρων Αξιωματικών, στο Βόλο. Μεταξύ των ιστορικών τοπωνυμίων που καταγράφονται στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, είναι, σημειωτέον, το 731, το ύψωμα που πέρασε στην ιστορία, για να θυμίζει πάντα στους μεταγενέστερους “τους εκλεκτούς, τους υποστάντας τας μεγαλυτέρας στερήσεις και θυσίας, αλλά και τους δρέψαντες την υψίστην δόξαν, ήτις θα τους αποδοθή εν καιρώ”...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου