Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Η σχέση του Συνταγματάρχη Ν. Γεωργούλα με τον Δ. Γ. Κασλά

Μνήμες 1940 - 41 από το βιβλίο «Δρομολόγιο της Νέας Ιωνίας»

Η σχέση του Συνταγματάρχη Ν. Γεωργούλα με τον Δ. Γ. Κασλά μέσα από το βιβλίο «Δρομολόγιο της Νέας Ιωνίας» του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά «ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» (έκδοση Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ΙΩΝΕΣ, 2006)


Στρατόπεδο Συνταγματάρχη Γεωργούλα

Στην «καρδιά» της Νέας Ιωνίας βρίσκεται η έκταση του Στρατοπέδου Συνταγματάρχη Γεωργούλα». Στο στρατόπεδο δόθηκε τιμητικά το όνομα του ηρωικού Συνταγματάρχη Πεζικού Νικόλαου Γεωργούλα, που η οικογένειά του κατοικούσε στο Βόλο. Ο Συνταγματάρχης Νικ. Γεωργούλας γεννήθηκε στο χωριό Ρεντίνα της Καρδίτσας το 1896. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Βόλο. Συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922),κατά την οποία τραυματίστηκε.Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940, βρήκε το Συνταγματάρχη Νικ. Γεωργούλα Διοικητή του 5ου Συντάγματος Πεζικού με το οποίο συμμετείχε και διακρίθηκε σε όλες τις επιχειρήσεις της περιόδου εκείνης μέχρι τη συνθηκολόγηση, όχι από το επίσημο ελληνικό κράτος, αλλά από το στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου (23 Απριλίου 1941).

Εδώ πρέπει να υπογραμμισθεί ότι το 5ο Σ.Π. ήταν αυτό, που απέκρουσε την αιχμή της «εαρινής επίθεσης» των Ιταλών (9-25 Μαρτίου 1941), που διηύθυνε ο ίδιος ο Μουσολίνι. Αξίζει εδώ ν’ αναφερθεί ότι στο Σύνταγμα αυτό υπηρετούσε και ο ηρωικός Ταγματάρχης από το Πουρί της Ζαγοράς Δημήτριος Γ. Κασλάς, ο οποίος με το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος (2/5), ως διοικητής του, υπερασπίστηκε το θρυλικό ύψωμα 731, που εκεί επάνω γράφτηκαν ηρωικές σελίδες ανδρείας και δόξας των Ελλήνων στρατιωτών. Το όνομα του αιματοβαμμένου αυτού υψώματος 731 χαράχτηκε με χρυσά γράμματα στο Μνημείο του ΄Αγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα.

Αργότερα, κατά την κατοχή, ο Συνταγματάρχης Γεωργούλας με άλλους 152 αξιωματικούς συνελήφθησαν και, ενώ με το ιταλικό πλοίο «Cittá di Genova» μεταφέρονταν στην Ιταλία, συμμαχικό υποβρύχιο τορπίλισε το πλοίο στις 20 Ιανουαρίου 1943, με αποτέλεσμα να πνιγούν και να χαθούν στη θάλασσα οι 71, μεταξύ αυτών και ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Γεωργούλας και ο γενναίος υπερασπιστής της Πίνδου Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης.Επίσης σ’ αυτό το ναυάγιο χάθηκαν από την περιοχή μας, εκτός από το Συνταγματάρχη Νικ. Γεωργούλα, που ήταν πρώτος στην στρατιωτική ιεραρχία και άλλοι επτά αξιωματικοί με τη σειρά ως εξής: Σινιώρης Δημ. Συνταγματάρχης Πεζικού, Σύρρος Σπυρ. Συν/ρχης Μηχανικού, Γιαταγάνας Ιωάν. Αντισυν/ρχης Πεζ., Σινιώρης Ευάγ. Αντισυν/ρχης Μηχαν., Ανέστης Κων. Ταγματάρχης Πυρ., Αδαμόπουλος Ανδρέας Λοχαγός Πεζ. και Λιλλής Θεόδ. Υπολ/γός Τεχν. Υπηρεσιών.Άλλοι οκτώ από τον τόπο μας διεσώθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: