Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Γυρίσματα για την εκπομπή «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» του Χρ. Βασιλόπουλου στο COSMΟΤΕ HISTORY HD για το ύψωμα 731 και τους ήρωες Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά και Συνταγματάρχη Νίκο Γεωργούλα

 Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου πραγματοποιήθηκε μέρος των γυρισμάτων για το αφιέρωμα στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και ειδικότερα στο ύψωμα 731 όπου γράφτηκαν οι πιο λαμπρές σελίδες του Ελληνοϊταλικού πόλεμου. Στα γυρίσματα της εκπομπής στο Βόλο συμμετείχαν ο Δημήτρης Ι. Κασλάς, εγγονός του Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά, ο τρικαλινός εκπαιδευτικός και ιστορικός Θεόδωρος Νημάς και ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Δ.Π.Θ. και ερευνητής της ζωής και του έργου του Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά.

Ειδικότερα η έκδοση για τον Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά που πραγματοποιήθηκε το 2008 και το 2015 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και Τρικάλων με τη συνεργασία του Δήμου Ζαγοράς και Δήμου Καρδίτσας αποτέλεσε την αφορμή η ιστορία του Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά να γίνει πανελληνίως γνωστή. Η πρώτη παραγωγή ήταν το ντοκιμαντέρ «Στην κόψη της ιστορίας» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη σε κείμενα του Αλέξανδρου Καπανιάρη και στη συνέχεια η πρώτη εκπομπή στην ΕΤ1 του Χρ. Βασιλόπουλου στο COSMΟΤΕ HISTORY HD  για το ύψωμα 731 η οποία και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. 


O εγγονός του ήρωα Δημήτρη Κασλά (στη μέση) με τον Χρήστο Βασιλόπουλο και τον Αλέξανδρο Καπανιάρη στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου  

 Η εκπομπή «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» του Χρ. Βασιλόπουλου στο COSMΟΤΕ HISTORY HD  για το ύψωμα 731 και τους ήρωες Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά και Συνταγματάρχη Νίκο Γεωργούλα είναι η τρίτη παραγωγή στην τηλεόραση που θα κάνει ακόμα μια γνωστή μια συγκλονιστική ιστορία αυτής της απόκρουσης της Εαρινής Επίθεσης (Επιχείρηση Prima Vera) που σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς και εκτελέστηκε παρουσίαση του ίδιου του Μουσολίνι.

Η ιστορία και η δράση του Πουριανού ήρωα Δημήτρη επανέρχεται έτσι σε μια νέα εκπομπή «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» του Χρήστου Βασιλόπουλου και θα προβληθεί στις 28 Οκτωβρίου 2020 στο COSMΟΤΕ HISTORY HD. 


Ο ερευνητής της ζωής και του έργου του Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν μια έρευνα σε μεταπτυχιακό επίπεδο το 2006 και ένα βιβλίο αργότερα το 2008 και 2015 (β εμπλουτισμένη έκδοση) γίνονται υλικό και αφορμή για να αναδειχθεί μια ιστορία σε δημόσια, όταν μια προσωπικότητα όπως αυτή του Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά από το Πουρί Μαγνησίας που έγραψε λαμπρές σελίδες στο ύψωμα 731 κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, γίνεται εκπομπή ξανά και ξανά φθάνοντας έτσι η πραγματική ιστορία στα σπίτια όλων, δεν μπορείς να μην είσαι ικανοποιημένος. Πραγματικά η τηλεόραση και ο κινηματογράφος σε συνδυασμό με άλλες δράσεις έχουν κάνει γνωστή την ιστορία του αδικημένου Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά σε σχολεία, σε νέους ανθρώπους και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα». 

Επιχειρώντας να θυμηθούμε την  εμπλοκή  του Δημήτρη Κασλά  στην επιχείρηση των Ιταλών με την κωδική ονομασία «Άνοιξη-Primavera» με στόχο την κατάληψη του υψώματος 731 θα αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Καπανιάρη: «Κατά την έναρξη του πολέμου ο Δημήτρης Κασλάς ήταν διοικητής του 2ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος (ΙΙ/5) με έδρα τα Τρίκαλα στελεχωμένο επί το πλείστον με Θεσσαλούς οπλίτες από Καρδίτσα, Τρίκαλα. Το μεγαλύτερο βάρος της αμυντικής προσπάθειας απέναντι στα αλλεπάλληλα ιταλικά κύματα αντιμετώπισαν διαδοχικά δύο τάγματα, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την υπεράσπιση της κορυφής του 731, χωρίς βέβαια να μειώνουμε τις προσπάθειες των άλλων ταγμάτων που βρίσκονταν γύρω γύρω από το ύψωμα 731. Το ΙΙ Τάγμα του 5ου Συντάγματος, γνωστό και ως Τάγμα Κασλά, συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Ελληνο-ιταλικού πολέμου από την αρχή, ευρισκόμενο σχεδόν συνεχώς στην πρώτη γραμμή. Ειδικά στις πρώτες τέσσερις ημέρες της εαρινής ιταλικής επίθεσης το Τάγμα Κασλά κατάφερε να αποκρούσει με γενναιότητα τις σφοδρές επιθέσεις των Ιταλών με μάχες που γράφτηκαν στην ιστορία. Το άλλο Τάγμα ήταν ΙΙΙ/5 το οποίο διακρίθηκε στο διπλανό ύψωμα 717 με διοικητή τον Ταγματάρχη Σπυρίδων Χειμαριώτη από την Κέρκυρα. Αντίστοιχα ο  Συνταγματάρχης Νικόλαος Γεωργούλας ήταν πάντα παρών στα πεδία των μαχών αλλά και επιτελικό στέλεχος του στρατού. Συμμετείχε και διεύθυνε πολλές από τις μάχες στο μέτωπο από το Νοέμβριο του 1940. Μέσα από το αρχείο του καταγράφονται όλες οι κινήσεις του και η συμμετοχή στις μάχες της Πίνδου, στη μάχη της Κόνιτσας (14-16 Νοεμβρίου 1940), στις μάχες του Δεκεμβρίου 1940 , στη μάχη της Κλεισούρας στις 5 Δεκεμβρίου 1940 και στη μάχη του 731. Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων ήταν αυτό που έγραψε χρυσές σελίδες στην στρατιωτική σελίδα της Ελλάδος και αποτυπώθηκε και στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα. Μετά από τεράστιες απώλειες και αφού πρώτα απέκρουσε επιτυχημένα την Εαρινή Επίθεση το 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων αντικαταστάθηκε από το 19ο Σύνταγμα Σερρών».

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: